Börja med distansridning

Vad är distansridning?

''Distansridning innebär ridning över längre sträckor som mestadels rids på tid, först i mål vinner. I Sverige tävlas det på distanser upp till 160 km som rids under en och samma dag men det kan också förekomma tävlingar som pågår under flera dagar.

Tävlingen rids i delsträckor som inte får vara längre än 40 km och den sista sträckan under en tävling ska inte överstiga 20 km. Mellan varje delsträcka läggs en vilotid, en så kallad "grind" in med hästbesiktning av veterinär och återhämtning.

Distansrittens kärnvärden är: horsemanship, uthållighet, utmaning, samspel, naturlighet och gemenskap.

I distansridning ingår ett stort mått av kunskap om din häst och om hur du bäst tränar den och dig själv för uthållighet, snabbhet och förmåga att ta sig fram i varierande terräng.

I distansridning kan man kombinera glädjen av att rida i skog och mark med lusten att tävla och konkurrera.

För dig som är intresserad av att börja med distansritt finns clear rounds eller prova på, vilka rids inom förbestämda tidsramar - minimi- och maximitid, och syftar till utbildning av ryttarna inför kommande tävlande.'' (Svenska ridsportförbundet)

Vill du ha hjälp med att komma igång?

Vi i VDRS har ett flertal medlemmar med stor rutin och kunskap inom distansridning. Årligen brukar vi arrangera Pay and Ride där vi efterliknar en distanstävling men med kortare distanser. Där har vi kunniga funktionärer till hands som går igenom och guidar dig hur en distanstävling går till. För att se info om när nästa PnR kommer att vara klicka HÄR.

Vi arrangerar också årligen de två tävlingarna Dackeritten och Agunnarydsritten som båda har en Clear Round klass på 40-50km som är första kvaltävlingen man räknar inom distansridning.

Inom distansridning är alla hästar och ryttare välkomna. Vill du veta mer eller vill ha hjälp med tävling eller träningstips kan du använda kontaktformuläret nedan eller skriv till oss i sociala medier så svarar vi så snabbt vi kan och hänvisar dig till aktuell person som kan hjälpa dig.